Menu Bar

Veelgestelde vragen

Wat is houtrot?

Houtrot is de aantasting van uw kozijnen door een schimmel. Er zijn meerdere soorten schimmels die houtrot veroorzaken. Ze vragen allemaal om een andere aanpak.

Welke soorten houtrot zijn er?

- Bruinrot: Deze schimmel breekt de cellulose in het hout af. Het hout vermolmt daardoor. Het wordt donkerder van kleur en u ziet steeds meer scheuren ontstaan.
- Witrot: Deze schimmel tast de lignine (houtstof) in het hout aan. Het hout valt hierdoor langzaam uit elkaar. U herkent dit aan het witte poeder tussen het hout.
- Blauwrot: Deze schimmel maakt een soort gangenstelsel in het hout. U ziet aan de buitenkant steeds meer kleine gaatjes ontstaan.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat doordat schimmels die van nature in hout zitten, geactiveerd worden. De schimmels hebben zuurstof en vocht nodig om te groeien. De verflaag beschermt het hout daartegen, maar die bescherming neemt door de jaren heen af. Dat komt onder meer door de UV-straling van de zon, maar ook door regen en wind, vervuiling en schades. Ook vanaf de binnenkant van een raam kan vocht in het kozijn kruipen, bijvoorbeeld als een ruimte niet goed geventileerd wordt of kitranden beschadigd zijn.

Hoe herken je houtrot?

Houtrot herkent u door met uw duim op het hout te drukken. Veert het mee en is het hout dus zacht? Dan is er waarschijnlijk sprake van houtrot. Scheurtjes of kleine barsten in het schilderwerk zijn vaak een eerste teken van houtrot, dus let daar goed op. De hoeken en de onderdorpel van een kozijn zijn het meest kwetsbaar voor houtrot.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

U kunt houtrot voorkomen door kozijnen, boeidelen, deuren en ander houtwerk ongeveer elke 5 jaar te schilderen. Voor hout dat lang en veel in de zon staat, zijn lichte kleuren het beste. Schilder ook de binnenkant van het kozijn en zorg dat de kitranden en glaslatten in goede staat blijven.

Hoe kun je houtrot herstellen?

Beginnende houtrot is vaak nog goed te repareren met een epoxyhars. Grotere plekken en vergevorderde houtrot herstellen we door een nieuw stuk hout in het kozijn te plaatsen of een volledig kozijndeel te vervangen.

Wat zijn de voordelen van houtrot herstellen?

Het herstellen van hout is tot 90% voordeliger dan het vervangen van een kozijn. U bespaart dus flink. Houtherstel is ook beter voor het milieu. Want het is best zonde om een compleet kozijn te vervangen dat voor een groot deel nog goed is. Een reparatie van een kozijn is bovendien minder ingrijpend dan een vervanging. U hebt in de meeste gevallen geen open gevel en loopt geen kans op schade aan bijvoorbeeld stucwerk.

Wat kost houtrot herstellen?

Dat hangt af van hoe erg uw kozijnen zijn aangetast. We snappen dat u graag vooraf wilt weten waar je aan toe bent. Daarom krijgt u van Houtherstel.nl altijd een duidelijke en gedetailleerde offerte.

Hoe lang duurt houtrot herstellen?

Dat ligt aan het aantal kozijnen en de omvang van de houtrot. In veel gevallen kunnen we houtrot in één dag herstellen. Als er meer tijd nodig is, plannen we de werkzaamheden altijd zo dicht mogelijk op elkaar.

Hoe snel kunnen jullie langskomen om houtrot te herstellen?

Als u een aanvraag instuurt, krijgt u van ons altijd binnen 2 werkdagen een reactie. U hoort dan wanneer we langs kunnen komen. Vaak is dat al binnen één week mogelijk.

Welk materiaal gebruiken jullie om houtrot te herstellen?

Houtherstel.nl werkt met de duurzame en professionele houtherstelproducten van Repair Care. Repair Care is een internationale producent van vulmiddelen en gereedschap voor houtrotreparaties. De kwaliteit van de producten van Repair Care is hoger dan van de producten die in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn.

Hoe lang gaat een kozijn na het herstel mee?

Dat hangt vooral af van hoe oud uw kozijnen nu al zijn. Een houten kozijn heeft een gemiddelde levensduur van 40 tot 60 jaar. De gerepareerde of vervangen delen zijn weer net zo sterk als een nieuw kozijn en kunnen dus weer jaren mee, maar de rest van het kozijn misschien niet.

Geven jullie garantie op houtrotreparaties?

Ja. Wij geven tien jaar garantie op alle reparaties.

Kunnen jullie het kozijn na het houtrotherstel ook schilderen?

Ja. Houtrotherstel.nl werkt samen met een erkend schildersbedrijf. We kunnen in één keer houtwerk repareren en schilderen.

Kunnen jullie ook glas vervangen?

Ja. Houtrotherstel.nl werkt samen met een erkend glaszettersbedrijf. Wij kunnen in één keer het houtwerk voor u repareren en het glas vervangen.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op!